Pla de benestar i serveis socials de l'Institut Social de la Marina
Els serveis socials generals són els serveis en els quals l'Institut Social de la Marina actua, de manera coordinada, amb la xarxa general de serveis socials públics, i que estan constituïts pels programes següents:
- Programa d'informació i valoració:
- El seu objectiu és informar, orientar i assessorar sobre tots els temes relacionats amb el benestar social, tant de les xarxes públiques com de l'ISM, atenent les sol·licituds presentades o adreçant-les a altres instàncies.
- També permet valorar la problemàtica social a través de l'anàlisi de les demandes presentades i de les actuacions dels treballadors socials.
- Programa de participació comunitària i actuacions sectorials:
- El seu objectiu fonamental és la integració del sector maritimopesquer a la seva comunitat i a la població general. Per això, es promou l'associacionisme i la participació en la vida sociocultural i es consciència del protagonisme del col·lectiu en la resolució dels seus problemes, tant individuals com de grup, a més de fomentar el voluntariat social.
- El programa es completa amb actuacions en els sectors de població següents:
- Pensionistes: l'Institut Social de la Marina centra la seva gestió en l'assistència i promoció de clubs i associacions de pensionistes dotats d'estatuts propis per a la seva organització, govern i funcionament autònom.
Al voltant d'aquestes organitzacions, l'Institut Social de la Marina impulsa la realització de diverses activitats i facilita els mitjans materials per a la seva realització (viatges, exposicions, conferències, cursets, etcètera (|Etc. ).
- Dona: les actuacions se centren en:
- Impartir cursos de promoció social que elevin el nivell cultural i la preparació personal.
- Divulgar mesures encaminades a la millora de la salut familiar.
- Promoure l'associacionisme com a mesura d'autoajuda i de participació comunitària.
- Infància i joventut: a més de dedicar importants recursos a l'àmbit educatiu, l'Institut Social de la Marina organitza colònies infantils i promou l'associacionisme juvenil o la seva participació en associacions ja existents.
- Pensionistes: l'Institut Social de la Marina centra la seva gestió en l'assistència i promoció de clubs i associacions de pensionistes dotats d'estatuts propis per a la seva organització, govern i funcionament autònom.
Els Serveis Socials de l'Institut Social de la Marina, són aquells serveis en què, per ser específics de l'àmbit marítim, actua com a únic òrgan de l'Administració encarregat d' executar-los, i dóna així resposta a les obligacions assumides amb la ratificació del Conveni C163 de l'Organització Internacional del Treball (OIT ) sobre el benestar de la gent de mar, 1987.
Després de fer-se efectives les transferències a la majoria de les comunitats autònomes en aquesta àrea i d'acord amb el nou marc referencial, definit per les competències i funcions reservades a l'Administració de l'Estat en virtut dels reials decrets de traspassos de les funcions i serveis socials que exercia, l'Institut Social de la Marina estudia implantar un nou pla de serveis socials amb actuacions concebudes per a fer front a les necessitats socials dels treballadors del mar, que en el seu exercici professional, estan apartats del seu entorn sociofamiliar. L'objectiu principal és contribuir fonamentalment al desenvolupament personal d'aquestes persones i pal·liar l'aïllament i l'allunyament del seu entorn sociofamiliar i de les xarxes bàsiques de cultura, educació, formació, promoció professional i de participació política, social i comunitària.
En aquests serveis s'hi inscriuen els programes següents:
-
Programa de Benestar a Port
-
L'objectiu d'aquest programa és informar sobre els recursos disponibles, tant dels que ofereix el mateix organisme com la ciutat i l'entorn, i facilitar l'estada dels mariners nacionals i estrangers, tot posant a la seva disposició les instal·lacions i serveis socials que ofereixen les Cases del Mar, que tenen un paper molt important com a centre director de serveis i com a instrument generador d''aquests serveis (informació i assistència social, hostals, espais recreatius i culturals, etc.) (|etc.)
-
Aquestes Cases del Mar es troben situades als ports o a les seves proximitats immediates atenent les recomanacions de l'Organització Internacional del Treball, i d'acord amb la seva Conveni C165 sobre la seguretat social de la gent de mar (revisat), 1987, els serveis s'ofereixen a tots els treballadors del mar, sigui quina sigui la seva nacionalitat.
-
També s'hi dóna assistència als treballadors del mar, sense distinció de la nacionalitat, d'acord amb els Convenis de l'Organització Internacional del Treball (OIT), en cas de naufragi i situacions similars fins que tornin a casa seva, si els implicats són mariners espanyols o nacionals de qualsevol país de l'Espai Econòmic Europeu, o fins que el consolat dels seus països respectius o consignataris se'n faci càrrec en l'altre cas.
-
Programa de Benestar a Bord
-
El seu objectiu és aconseguir un ús adequat del temps d'oci en els vaixells per preparar i predisposar als marins per a la seva integració a la vida comunitària, pal·liant així el seu aïllament i allunyament del seu entorn sociofamiliar.
-
Als ports estragers, l'Institut Social de la Marina hi manté:
-
Centres assistencials a l'estranger als ports més freqüentats per la flota espanyola, on presta serveis d'assistència sanitària, assistència social, suport i assessorament.
-
Servei d'evacuació i repatriació, que coordina les actuacions necessàries per repatriar els tripulants espanyols que, per qualsevol motiu, estiguin abandonats en ports estrangers.
A l'àrea de serveis socials, l'Institut Social de la Marina (ISM) té com a objectiu preferent la vertebració i l'execució de la seva política social amb la finalitat primordial d'aconseguir la integració social del col·lectiu humà del sector maritimopesquer. Les seves actuacions es coordinen amb les polítiques socials que desenvolupen les comunitats autònomes, els municipis o altres entitats del sector en els àmbits d'actuació comuna.
El Pla de Benestar i Serveis Socials considera el col·lectiu maritimopesquer com a part de la població receptora del sistema general de Serveis Socials, tot i que té en compte l'extraterritorialitat i les implicacions diferencials que comporta treballar al mar, tant en el mateix treballador com en les seves situacions sociofamiliars, que justifiquen l'actuació de l'Institut Social de la Marina.
Aquest pla està dividit en dos grups d'actuació en què es desenvolupen diversos programes:
-
Serveis Socials Específics de l'Institut Social de la Marina