Afiliació. Altes i baixes
Com s’identifiquen en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar les pràctiques formatives incloses?
S’identificaran utilitzant els mateixos valors que per al Règim General de la Seguretat Social. Les úniques especialitats consistixen a disposar d’un CCC específic del Règim Especial del Mar i en l’obligatorietat d’anotar la dada de l’embarcació (ID o NIB).
Com s’identifiquen les pràctiques formatives remunerades iniciades abans de l’1/01/2024 que continuen després d’esta data?
S’han d’identificar amb el RLCE 9939. Per a fer este canvi d’identificació s’ha de procedir a anotar una baixa amb data real del 31-12-2023 i una alta amb data real de l’01-01-2024.
Les pràctiques formatives incloses en programes de formació vinculats a estudis universitaris per als qui encara no tingueren la titulació, així com a les pràctiques vinculades a estudis de formació professional o certificats de professionalitat, iniciades amb anterioritat a l’1 de gener de 2024, que fins ara s’identificaven amb RLCE 9922 o 9923, se les ha d’identificar, amb efecte des de l’1-1-2024, amb RLCE 9939.
Les pràctiques acadèmiques universitàries extracurriculars, que fins ara s’identificaven amb RLCE 9927, i les pràctiques curriculars d’estudiants universitaris i de formació professional, que fins ara s’identificaven amb RLCE 9928, iniciades amb anterioritat a l’1 de gener de 2024, se’ls ha de continuar identificant, a partir de la data esmentada, amb els mateixos valors i mantindran la seua alta en codis de compte de cotització amb TRL 986.
Les pràctiques acadèmiques externes fetes per titulats universitaris, iniciades amb anterioritat a l’1 de gener de 2024, a les quals els continuen resultant d’aplicació el règim jurídic previst al Reial decret 1493/2011, continuaran estant identificades amb RLCE 9923. En els casos en què este tipus de pràctiques hagueren pogut estar identificades fins a este moment amb RLCE 9922, s’ha d’identificar amb el valor 9923.
Un centre formatiu amb autorització RED Directo pot gestionar les pràctiques no remunerades?
No. Han de demanar una autorització SLD per a la gestió d’estos Codis de Compte de Cotització, ja que els Codis de Compte de Cotització específics per a pràctiques no remunerades no poden ser assignats a autoritzacions RED Directo perquè en este tipus d’autorització no estan contemplades liquidacions trimestrals.
Quin termini tenen les empreses, institucions, entitats o centres formatius per a comunicar els dies de pràctiques formatives no remunerades?
Esta comunicació s’ha d’efectuar fins el penúltim dia natural del corresponent termini reglamentari d’ingrés de les quotes de la Seguretat Social, però, en qualsevol cas, abans de la sol·licitud de càlcul de la liquidació de quotes corresponent.
Els dies 29 d’abril, 30 de juliol, 30 d’octubre i 30 de gener, en funció del trimestre en què es facen les pràctiques.
Ha de comunicar l’empresa, institució, entitat o centre formatiu el nombre de dies efectius de pràctiques formatives no remunerades realitzades en un mes?
Sí, l’empresa, institució, entitat o centre formatiu ha de comunicar la informació següent:
- El nombre de dies efectius de pràctiques formatives.
- Si la persona que faça les practiques es troba en una situació d’incapacitat temporal derivada de contingències professionals, naixement i atenció a menor, risc durant l’embaràs o durant la lactància natural, l’empresa ha d’indicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social els dies previstos de realització de la pràctica formativa.
- Que en un determinat mes no s’ha fet cap pràctica i ha romàs en situació d’alta.
En el cas de fer pràctiques a bord d’una embarcació, en quin règim ha de causar alta l’alumne?
Quan la pràctica o formació es realitze a bord d’embarcacions, s’ha de donar d’alta l’alumne en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar.
Com es pot saber si un o diversos alumnes que realitzen pràctiques no estan compresos en l’àmbit de la D.A. 52a LGSS a l'efecte de no cursar les seues altes?
L’empresa o entitat que assumisca les obligacions de Seguretat Social han de comunicar totes les altes dels alumnes que facen pràctiques formatives. Serà la Tresoreria General de la Seguretat Social la que, en el moment de la facturació i liquidació de quotes, comprovarà els dies en què cada alumne va haver d’estar en alta, si escau, a l'efecte que es facen les cotitzacions corresponents.
Ha de sol·licitar l’empresa, entitat o centre formatiu responsable del compliment de les obligacions de Seguretat Social l’assignació d’un Codi de Compte de Cotització específic per als alumnes que facen pràctiques formatives?
Sí, l’empresa, institució, entitat o centre formatiu entitat que resulte responsable sol·licitarà a la TGSS l’assignació d’un codi de compte de cotització específic per cada un dels seus centres formatius per al col·lectiu de persones que fan pràctiques formatives remunerades i un altre codi de compte de cotització específic per al col·lectiu de persones que fan pràctiques formatives no remunerades.
Quin termini té l’empresa, entitat, universitat o centre formatiu per a tramitar les altes i baixes?
En cas de pràctiques remunerades no hi ha cap particularitat respecte al Règim General, i ha de tramitar-se l’alta amb caràcter previ.
En cas de pràctiques no remunerades, el termini reglamentari per a comunicar les altes i baixes és de 10 dies naturals des de l’inici o acabament de les pràctiques respectivament.
Per a les altes i les baixes que tinguen lloc en el període comprès entre l’1 de gener i el 20 de març de 2024, s’ha establit un termini excepcional fins al 31 de març de 2024.
Qui ha de complir les obligacions d’altes, baixes i cotització dels alumnes en pràctiques?
L’entitat que assumisca la condició d’empresa a efecte de les obligacions amb la Seguretat Social adquirix la condició de subjecte obligat i responsable de l’ingrés de la totalitat de les quotes:
- En cas de pràctiques formatives remunerades, el compliment de les obligacions de Seguretat Social correspondrà a l’entitat o organisme que finance el programa de formació, que assumirà a este efecte la condició d’empresari. Si el programa està cofinançat per dos o més entitats o organismes, tindrà la condició d’empresari aquell al qual corresponga fer efectiva la contraprestació econòmica respectiva.
- En cas de pràctiques formatives no remunerades, el compliment de les obligacions de Seguretat Social correspondrà a l’empresa, institució o entitat en la qual es desenvolupen, llevat que al conveni o acord de cooperació que, si escau, se subscriga per a la seua realització es dispose que correspondran al centre de formació responsable de l’oferta formativa.
Què passa si, en el moment de la sol·licitud de l’alta, l’alumne es troba en alguna de les altres situacions excloses o incompatibles...
Què passa si, en el moment de la sol·licitud de l’alta, l’alumne es troba en alguna de les altres situacions excloses o incompatibles (alta o situació assimilada a l’alta amb obligació de cotitzar o en períodes que es consideren com a cotitzats)?
La TGSS admetrà l’alta en la Seguretat Social per la realització de les pràctiques i l’alta es mantindrà fins a la comunicació de la baixa com a conseqüència de la finalització de les pràctiques formatives. En estos casos, la situació incompatible es tindrà en compte en les liquidacions de quotes corresponents, mensuals o trimestrals.