Gestió i sol·licituds
Gestió, reconeixement del dret i control
- Des de l'entrada en vigor del Reial Decret-llei 7/2018, de 27 de juliol, sobre l'accés universal al Sistema Nacional de Salut, l'1 d'agost de 2018, el reconeixement i control del dret a la protecció de la salut i a l'atenció sanitària amb càrrec a fons públics correspon al Ministeri de Sanitat, amb la col·laboració de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i de l'Institut Social de la Marina (ISM) com a entitats imprescindibles per comprovar la concurrència dels requisits.
No obstant això, mentre no es determina reglamentàriament la forma d'aquesta col·laboració, es mantenen els procediments vigents i les bases de dades existents abans de la seva entrada en vigor, de manera que, fins a la data es manté el procediment de prèvia comprovació de requisits i posterior reconeixement del dret per part de l'INSS i de l'ISM, en els seus respectius àmbits de gestió, i queda gravada aquesta informació a la Base de Dades d'Assegurament Sanitari gestionada per l'INSS.
En els supòsits d'assistència sanitària a les persones estrangeres no registrades ni autoritzades com a residents a Espanya que sol·licitin protecció internacional, víctimes de tràfic d'éssers humans en període de restabliment i reflexió, així com a les persones subscriptores del conveni especial regulat en el RD 576/2013, de 26 de juliol, la competència per al reconeixement del dret a l'assistència sanitària correspon a les Comunitats Autònomes (Serveis Públics de Salut).
- Un cop reconegut el dret a la protecció de la salut i a l'atenció sanitària amb càrrec a fons públics, aquest l’han de fer efectiu les administracions sanitàries competents, que han de facilitar l'accés dels ciutadans a les prestacions d'assistència sanitària mitjançant l'expedició de la targeta sanitària individual.
- Els òrgans competents en matèria d'estrangeria poden comunicar al Ministeri de Sanitat i a l'INSS o a l'ISM, sense disposar del consentiment de l'interessat, les dades que siguin imprescindibles per fer la comprovació necessària del reconeixement i control del dret a la protecció de la salut i a l'atenció sanitària amb càrrec a fons públics.
- De la mateixa manera, el Ministeri de Sanitat, l'INSS o l'ISM, poden tractar les dades que consten en els fitxers de les entitats gestores, serveis comuns i òrgans de les administracions públiques competents que siguin imprescindibles per verificar la concurrència del reconeixement i el control del dret esmentat. L’esmentada cessió d’aquestes dades no precisa del consentiment de l’interessat.
- El Ministeri de Sanitat i l'INSS o l'ISM tractaran la informació a la qual es refereixen els dos paràgrafs anteriors amb la finalitat de comunicar a les administracions sanitàries competents les dades necessàries per verificar en cada moment que es mantenen les condicions i els requisits exigits per al reconeixement del dret a la protecció de la salut i l’atenció sanitària amb càrrec a fons públics, sense que per a tal fi calgui el consentiment de l'interessat.
Qualsevol modificació o variació que puguin comunicar el Ministeri de Sanitat i l'INSS o l'ISM han de tenir els efectes que calguin en la targeta sanitària individual.
Documents que han d'acompanyar la sol·licitud
EN TOTS ELS CASOS, JUNTAMENT AMB LA SOL·LICITUD S’HAN DE PRESENTAR ELS DOCUMENTS EN VIGOR SEGÜENTS:
L’acreditació de la identitat del sol·licitant, dels seus beneficiaris i, si escau, de la persona que representi el sol·licitant, mitjançant la documentació següent:
- Espanyols: Document Nacional d'Identitat (DNI), per a tots els majors de 14 anys.
- Estrangers: targeta d'identitat d'estranger (TIE) o, si escau, el passaport o el document d'identitat vigent al seu país.
Documentació acreditativa de la representació, segons es tracti de:
- Persona física que en representa una altra: document normalitzat de representació.
-
Persona que presta mesures de suport a persones amb discapacitat: documentació que ho acrediti.
- Guardador de fet: document que acrediti la guarda i la convivència.
-
Curador o defensor judicial: la resolució judicial corresponent.
Quan la sol·licitud és per a un titular o un beneficiari no nacionalitzat: acreditació de la seva residència legal a Espanya.
Certificat d'empadronament al municipi de residència corresponent, quan s'hagués formalitzat recentment i pogués no constar encara registrat a la base de dades padronal.
Certificat emès per la institució competent en matèria de Seguretat Social o d'assistència sanitària del país de procedència, acreditant que no reconeix l'exportació del dret a l'assistència sanitària, quan es tracti de ciutadans dels Estats membres de la Unió Europea (UE) o Estats part de l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu (EEE) o Suïssa, del Regne Unit o de països amb Conveni Bilateral que regula l'exportació del dret a Espanya (Andorra, Xile, Marroc i Tunísia).
ADDICIONALMENT, EN CAS DE SOL·LICITAR EL DRET PER A BENEFICIARIS:
Acreditació del parentiu amb el titular, a través dels mitjans següents:
- Cònjuge: llibre de família o certificat d'inscripció de matrimoni.
- Parella de fet: certificat d'inscripció en algun dels registres públics existents o, en el seu defecte, el document públic corresponent per acreditar l'existència d'una parella de fet.
- Fill/a, net/a i germà/a: llibre de família o certificat de naixement
- per a fill/a menor de tres mesos NO serà obligatori presentar aquesta documentació.
- per a fill/a, net/a i germà/a més gran de 26 anys amb discapacitat reconeguda en grau igual o superior al 65 % caldrà, a més, el certificat de reconeixement o la targeta acreditativa del grau de discapacitat.
- Tutelat/ada o acollit/ada: document expedit per l'autoritat competent per acreditar la condició de tutelat, o acollit pel titular, el seu cònjuge o parella de fet.
En els supòsits de menor tutelat per l'Administració, l'Administració que tutela el menor ha de presentar certificat de constitució de la tutela.