Prestacions incloses al Conveni
Informació General
Aquest conveni s’aplica:
A) Per part d’Espanya:
A la legislació relativa a les prestacions contributives del Sistema espanyol de la Seguretat Social, excepte els règims especials de funcionaris públics, civils i militars, en els casos relatius a:
a) Jubilació.
b) Incapacitat Permanent i Supervivència derivades de contingències comunes o professionals.
B) Per part de la República de Moldàvia:
A la legislació sobre l’assegurança social de l’Estat que regula:
a) pensió de vellesa;
b) pensió d’invalidesa determinada per malalties comunes;
c) pensió de supervivència;
d) pensió i prestacions d’invalidesa per lesions laborals o malalties professionals.
Respecte d'aquestes prestacions cal tenir en compte que:
- Per adquirir les prestacions de caràcter contributiu recollides al Conveni, es poden sumar els períodes d’assegurança complerts a Espanya i Moldàvia.
- Les prestacions econòmiques de caràcter contributiu es podran percebre independentment que l’interessat resideixi a Espanya o a Moldàvia.
- Cada país abonarà les seves pròpies prestacions directament al beneficiari.
- Les persones que reuneixin els requisits exigits per les legislacions dels dos països per tenir dret a pensió contributiva, la podran percebre de cada un.
Incapacitat permanent, Jubilació i Supervivència
Cada país examinarà separadament la sol·licitud de pensió de la manera següent:
- Es comprovarà si l'interessat té dret a la prestació tenint en compte únicament els períodes d'assegurança propis sense sumar els de l'altre país.
- Així mateix, es calcularà la prestació sumant als períodes d'assegurança propis els acreditats a l'altre país (pensió teòrica). En aquest supòsit, l’import de la prestació no serà íntegre, sinó que representarà la proporció existent entre els períodes d'assegurança complerts al país que l'atorgui i la suma dels períodes d'Espanya i Moldàvia (pensió prorrata).
- Es compararan les prestacions calculades segons el que indiquen els apartats anteriors i cada país reconeixerà i abonarà la prestació que sigui més favorable a l'interessat.
- Hi ha una excepció per als supòsits en què la durada total dels períodes d'assegurança acreditats en un dels dos països sigui inferior a un any i que per ells mateixos no donin dret a pensió en aquest país. Si cal, l'altre país els assumirà com a propis, però sense aplicar la clàusula "prorrata temporis".
Si els períodes d'assegurança acreditats en cada un dels dos països no arriben a un any, els sumarà el país on l'interessat compleixi els requisits per accedir a la prestació. Si es té dret a la prestació als dos països, aquesta prestació només serà reconeguda per aquell país on el treballador acrediti els últims períodes d'assegurança. No s'aplicarà la clàusula "prorrata temporis" en cap d'aquests casos.
Per al reconeixement i càlcul de la pensió es tindrà en compte:
- Si la legislació d'algun dels països exigeix una durada determinada de períodes d'assegurança per al reconeixement d'una prestació completa, la quantia de la qual està en funció dels períodes d'assegurança, la Institució competent d'aquest país només tindrà en compte, en els supòsits de totalització, els períodes de cotització de l'altre país necessaris per tenir dret a la pensió esmentada.
- La Institució que calcula la pensió considerarà que el treballador es troba sotmès a la seva legislació, si està assegurat a l'altre país o rep una prestació d'aquest país basada en els seus propis períodes d'assegurança. Per al reconeixement de les pensions de supervivència es tindrà en compte si el difunt estava assegurat o era pensionista de l'altre país.
- Si per al reconeixement d'una prestació s'exigeix que alguns períodes d'assegurança s'hagin complert immediatament abans del fet causant de la prestació esmentada, aquest requisit es considerarà també complert si l'interessat els acredita en el període immediatament anterior al reconeixement de la prestació de l'altre país.
- Si la legislació d'un dels països signants conté clàusules de reducció, de suspensió o de supressió de la pensió per al cas de pensionistes que exerceixin una activitat laboral, els seran aplicables encara que facin aquesta activitat laboral a l'altre país.
- Si per al reconeixement de la pensió espanyola s'han hagut sumar períodes d'assegurança complerts a Moldàvia, el càlcul d'aquesta pensió s'efectuarà segons les bases de cotització reals acreditades per l'assegurat a Espanya durant els anys que precedeixen immediatament el pagament de l'última cotització a la Seguretat Social espanyola. La quantia obtinguda s'incrementarà segons les revaloraments establertes anualment fins a la data del fet causant per a les prestacions de la mateixa naturalesa.
Accident de treball i malaltia professional
Determinarà la prestació el país la legislació del qual era aplicable al treballador en la data en què es va produir l'accident o es va contraure la malaltia.